PHOTOBLOG

Perseide, stele şi constelaţii… sub clar de lună

Azi noapte am fost cu ochii după stele şi meteori. Deşi am fost la dracu’n praznic, departe de Bucureşti, pe un ogor recent arat, ca să evit poluarea luminoasă, am avut parte de una căreia nu i-am găsit nici butonul de oprit, nici siguranţele… Luna! Minunatul nostru satelit, s-a găsit să fie în fază plină taman de Perseide.

Deşi mă aşteptam să am ceva dificultăţi, nu mă aşteptam să nu am nevoie de frontală în miezul nopţii, şi să ne vedem umbrele de paişpe coţi. Am fost cu Eros, şi-i mulţumesc pe această cale că m-a suportat şi transportat în afara oraşului :)
Dar am avut ambiţia să văd cum e treaba asta cu pozatul de stele şi cu lună plină… acum m-am lecuit.

Meteori am făzut mai mult cu ochiul liber decât am prins în poze, aşa că în cele ce urmează o să vă arăt 3:

În poza de mai jos, se observă unul în partea de sus. Nu, poza nu este făcută ziua, chiar dacă pare din cauza luminii de pe câmp, ci pe la ora 2:52…

Iata şi un crop-zoom, să se vadă mai bine:

Al doilea meteor, prins pe la ora 3:05

Precum şi detaliul de rigoare… în centru jos, se observă un roi stelar care mă fascinează şi de care am încercat să mă ocup mai târziu, este vorba de Pleiades.

Şi ultimul meteor, ce mi-a intrat în cadru pe la ora 3:28 .

..cu detaliul, pt că se vede foarte slab, unde se observă în dreapta jos, Jupiter (punctul ăla mare).

Dupa asta, m-am plictisit de vânat meteori, şi m-am concentrat asupra Pleiadelor.

Datorită faptului că a fost Lună plină, nu s-au mai observat o puzderie copleşitoare de stele, cum am mai întâlnit, şi din cauza aceasta am fost în stare să disting şi constelaţiile, unele cu ajutorul unei aplicaţii de pe iPhone. Cu ocazia asta, mi-am făcut un pic de instructaj în această privinţă, stând cu busola în mână, cu un ochi pe cer şi cu altul în telefon, încercând să identific diverse constelaţii vizibile la acea oră.

Iata un prim cadru mai larg, cu Pleiadele (de fapt un roi stelar, ce se află în constelaţia Taurului), cunoscute şi sub denumirile de Şapte Surori, sau Cloşca cu Pui.

Am încercat să mă “apropii” niţel cu focala până la 300mm.

Apoi mi-am îndreptat atenţia spre constelaţia Cassiopeia… (aici nu se vede prea evident, decât poate de cei care o cunosc bine)


Sper că este mai vizibilă în cadrul următor (are o forma de M sau de W în funcţie de orientare)

Pe la ora 4 şi jumătate, când am văzut că Orion a răsărit, am început să ne strângem jucariile şi sa purcedem spre casă. Am prins cu ocazia asta, un superb apus de lună plină dar eram prea obosiţi ca să mai oprim iar maşina şi să punem aparatele la pozat :)

Sper să am mai mult noroc la anul… ;)

2 Responses to “Perseide, stele şi constelaţii… sub clar de lună”

  1. .marius says:

    a fost frumos spectacolul de aseara, si eu am avut cam aceeasi problema insa ;-)

    Mersi de informatia cu Jupiter, nu stiam ca e vizibila cu ochiul liber. Misto fotografii!

    • admin says:

      Mulţumesc Marius, mă bucur că ţi-au plăcut. Eu speram să realizez ceva mai spectaculos, dar Luna mi-a cam încurcat socotelile ;)

Leave a Reply


%d bloggers like this: